Vásárolj biztonságosan a Bloominál, 30 napos pénzvisszafizetési garanciával!          Hívj minket ezen a számon: +36 30 968 8269

5 tuti tipp orchidea gondozásához

5 tuti tipp orchidea gondozásához

Legújabb cikkünkben szeretnénk nektek pár tippet adni arra, hogy hogyan neveljetek otthon sikeresen orchideát.

Az orchideákról a legtöbb embernek kényes, nehezen tartható, különleges, egzotikus növény jut az eszébe. Az igazság ezzel szemben az, hogy a kereskedelemben kapható orchideák nagyon jól tarthatóak lakásban. A legkedveltebb szobanövényekhez tartoznak változatos alakjuk és nagy színgazdagságuk miatt.

A Phalaenopsis, azaz a Lepkeorchidea a legkönnyebben, a legegyszerűbben tartható, virágoztatható fajok egyike. Szinte minden színárnyalatban elérhető fajtái vannak. Ha néhány egyszerű dologra odafigyelünk a tartásával kapcsolatban, kevés munkával sok örömet adhat.

Bloomi
Bloomi

Mire figyeljünk!?

1. Öntözés:

Ha átlátszó cserepes a növény, akkor nézzük meg a gyökerek színét, ha zöldek, akkor még nem kell öntöznünk, ha pedig szürkés színűek, itt az ideje a locsolásnak.

Másképpen is elbírálhatjuk, hogy orchideánk igényli-e a vizet, ha a cserepét megemelve könnyűnek érezzük, akkor száraz már az ültető közege, ha nehéz, akkor még várhatunk az öntözéssel.

Az öntözés során, ha lehetőségünk van rá, használjunk összegyűjtött esővizet.

Sokak által kipróbált módszer, hetente egyszer a melegvizes öntözés. Tedd a folyó melegvíz alá a cserepet és 1 percig hagyd, hogy átfolyjon rajta a víz utánna várd meg míg lecsepeg.

 

2. Párásítás:

Kézi spriccelővel permetezhetjük a leveleket, de lehetőleg még a kora délutáni órák előtt, azért hogy az éjszakai lehűlésig meg tudjanak száradni. Ezzel csökkenthetjük a gombás fertőzés kialakulásának a veszélyét.

Másik módszer pedig a cserép alá helyezett tálcán elterített nedves kavics vagy agyaggolyó réteg, amellyel megfelelő párás környezetet tudunk biztosítani a növény számára.

3. Elhelyezés:

A kereskedelemben számtalan hibrid Phalaenopsist vásárolhatunk, amelyeket a lakásokban való tartásra kereszteztek. Legjobban azt kedvelik, ha az ablakpárkányon tartjuk őket, mertfényigényes növények,de nem szeretik a rájuk tűző napfényt. Az erős napsugár megégetheti a leveleiket. 

Ha lehetőségünk van rá, nyáron helyezzük ki őket a szabadba, vagy tartsuk őket nyitott ablakban. A huzatot azonban mindenképpen kerülni kell.

4. Tápoldatozás:

Az orchideákat nem szükséges túl gyakran tápozni.  A kertészetekben kapható orchidea tápoldatokkal (megfelelő hígításban) a növekedési és virágzási periódusban 2-3 hetente, télen pedig elegendő 1,5-2 havonta meglocsolni.

A fentieken túl érdemes két-háromévente átültetni az orchideánkat, hiszen maga az ültetőközeg is elöregszik, elkorhad. Fán lakó, epifitaorchideáról beszélünk, ezért a földalapú ültetőközeg nem megfelelő a számára. Durva, laza szerkezetű, fenyőkéreg alapú közegre van szüksége, amely biztosítja a gyökérzet megfelelő szellőzését.

5. Szaporítás:

Az orchidea szaporítása tőosztással

Az orchidea tőosztása során, éles vágóeszköz segítségével szétválasztjuk a tövet, majd pedig elültetjük. A tőosztáshoz ugyanúgy kezdjünk, hozzá, mintha sima átültetést végeznénk.

  1. Óvatosan távolítsuk el a gyökérzetet a cserép falától.
  2. Emeljük ki a növényt az orchidea ültetőközeggel együtt.
  3. A gyökerek megsértése nélkül szedjük szét a gyökereket, rázzuk ki közülük az ültetőközeget.
  4. Az éles és fertőtlenített kertészolló, vagy kés segítségével vágjuk ketté a tövet, majd kezeljük faszénporral a vágásfelületeket.
  5. Szórjunk a cserepek aljába agyaggranulátumot, így könnyebben levegőzik majd az ültetőközeg.
  6. Osszuk el egyenletesen a növények gyökereit a cserepekben, és töltsük ki a helyet orchidea ültetőközeggel (semmi esetre se ültessünk virágföldbe!)
  7. Rögzítsük a növénykéket támasztékhoz.
  8. 2-3 hétig ne öntözzünk, ez gyökérképzésre ösztöni az orchideát.

Az orchidea szaporítása sarjjal

A lepkeorchideák száron, vagy a tövön is hozhatnak sarjakat. Ezeket a sarjakat leválasztás után elültethetjük, és új orchideát nevelhetünk belőlük.

  • A tősarj nagyon ritkán szinte magától is leválik az anyanövényről, de a gyakoribb eset az, hogy úgy kell levágni.
  • A száron fejlődő sarjat, minden esetben nekünk kell eltávolítani a szárról, úgy hogy hagyunk rajta a szárból mindkét irányban 2cm-t.

A sarjak leválasztását a tőosztáshoz hasonlóan éles, fertőtlenített eszközzel kell végezni, és nem szabad megfeledkezni a vágásfelületek faszénporral való kezeléséről sem. A leválasztott sarjakat a tőosztásnál leírt módon kell elültetni.

 

Reméljük hasznos tippekkel tudtunk ellátni!

Bloomi